onsdag 18 februari 2015

Kycklingklubbor i ugn med smörkokt blomkål

Jag älskar kyckling i alla dess former. Gör man det i ugnen sköter det sig i princip själv och det gillas av alla i familjen. Idag gjorde jag kycklingklubbor eller ska man kanske säga kycklinglår? Övriga familjen åt potatis till och jag åt blomkål som fick puttra i smör tills det var klara. Fantastiskt gott även det.

Kycklingklubba, smörkokt blomkål och brunsås
Kycklingklubbor
1 kg kycklingklubbor
2 msk soja
1 msk steviasötad ketchup
1 tsk rosmarin
1 tsk oregano
1 msk rapsolja
0,5 tsk nymalen svartpeppar
1 vitlöksklyfta
1 dl vatten
Smör

Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Blanda soja, ketchup, rosmarin, oregano och svartpeppar  med oljan. Skala vitlöken och pressa ner i marinaden. Lägg kycklingklubborna i en ugnssäker form. Pensla kycklingklubborna med marinaden. Klicka ordentliga smörklickar på varje klubba. Häll vattnet i formen. Sätt in i ugnen, ca 30 minuter för färska kycklingklubbor och 45 minuter om de är frysta. Köttsaften ska vara klar när de är färdiga. Ös gärna kycklingen några gånger under tiden de är i ugnen.

Smörkokt blomkål
1 litet blomkålshuvud
100 g smör
salt

Gör så här: Dela blomkålshuvudet i mindre buketter. Smält smöret i en liten gryta. Lägg i blomkålsbuketterna och låt dem småputtra i smöret i ca 15 minuter. Rör runt ibland. Smaka av med salt.

Sås
2 dl steksky från kycklingklubborna
2 dl vatten
2 dl grädde
1 tsk guarkärnmjöl (eller red med äggula eller philadelphiaost)
salt, peppar, rosmarin, soja

Gör så här: Häll stekskyn, vattnet och grädden i en gryta. Häll i guarkärnmjölet och kör med en mixer så det blandas ordentligt. Låt koka upp och smaka av med salt, peppar, rosmarin och soja. Servera till kycklingklubborna och den smörkokta blomkålen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar