lördag 21 november 2015

LCHF - vaniljfudge

Vi har alla olika åsikter om sötningsmedel, det har vi nog alla märkt, både i verkliga livet och på sociala medier. En del är helt emot det, andra kan tänka sig det sällan och en del äter det dagligen.

Ibland tänker jag kanske skulle sluta med allt vad sötningsmedel heter men i nästa sekund så tänker jag, nej! Jag vill kunna ta en liten godsak till kaffet på helgen, eller något gott på lördagskvällen. För mig är det livskvalitet och om jag ska kunna hålla mig till en lågkolhydratkost samtidigt som omgivningen svämmar över av mjöl hit och socker dit så måste jag också få mitt "goda". Min kropp mår mycket bättre utan en massa onödiga kolhydrater men min hjärna behöver också sitt ;-)

Nog om det, om du som jag tillåter dig sötningsmedel så är detta en väldigt god vaniljfudge. Fudge går dessutom att smaksätta på massor av olika sätt för att få olika smaker, det kommer säkert här framöver när vi närmar oss jul ;-) Denna smakar härlig vanilj och kola.


Recept vaniljfudge
2 dl grädde
50 g smör
1,5 msk sötning (jag använde sötströ)
1 krm vaniljpulver

Gör så här: Lägg grädde och smör i en kastrull och sjud så smöret smälter. Tillsätt sötning och vaniljpulver, smaka av så det är lagom, ev kan du ta mer vaniljpulver. Låt sjuda ca 30 minuter, svårt att säga hur långt tid, gör gärna kultestet. Den ska inte koka, då skär den sig. Lägg bakplåtspapper i en form, ca 10x10 cm. Jag använde mig av ett fyrkantigt lock med lite högre kant. Häll fudgesmeten på bakplåtspappret och ställ kallt. Tar någon timme innan det stelnat. Skär i fyrkanter.

Kolhydratinnehållet blir 0,3 g kh om du skär den i 20 bitar. Ca 0,4 g kh om du skär 16 bitar.

4 kommentarer:

 1. Ser vansinnigt gott ut! Detta ska testas!!! Ser fram emot att kolla mer här på din blogg. Har precis börjat med LCHF, och här verkar vara jättemycket spännande!!!

  SvaraRadera
 2. Det är verkligen jättegott :-) Vad roligt att du tycker om bloggen, jag hoppas att du kommer trivas med ditt nya lågkolhydratliv.

  SvaraRadera
 3. Hej!, tänkte prova ditt recept, spännande. hur förvarar du fudgen? mvh / Maarit

  SvaraRadera
 4. Hejsan.
  Fudgen förvaras bäst i en burk kylskåp. Står den framme blir den lite väl mjuk. Hoppas du ska gilla den lika mycket som jag gör :-)

  SvaraRadera