söndag 29 november 2015

LCHF - Lussekatter

Lussekatter, lussebullar, saffransbullar, lussekuse, saffranskuse, julkuse, förr även dövelskatt eller dyvelkatt. Kärt barn har många namn.

Lussekatter sägs härstamma från 1600-talets Tyskland. Enligt sägen var djävulen förklädd till katt och gav barn stryk medan Jesus, i form av ett barn, delade ut bullar till snälla barn. Eftersom man trodde att djävulen var ljusskygg bakade man bullar, färgade av solgul saffran. Detta trodde man skulle skrämma bort djävulen.

Lussekatter är nog min absoluta favoritkaka och jag tycker jag har hittat ett bra substitut här. Naturligtvis kan det inte smaka precis som vanliga lussekatter som är bakade på vetemjöl men jag tror jag ska klara mig på dessa :-)

Jag gillar att ha kesella i lussekatter eftersom det gör dem så saftiga. Här har jag experimenterat fram ett riktigt bra recept tycker jag. Jag gillar inte smaken av kokos och trots att det är kokosmjöl i dessa kan man inte ana någon kokossmak. Russinen kan man naturligtvis utesluta, jag har dem bara för utseendets skull och plockar bort dem innan jag äter lussekatten.

 
 

Recept lussekatter - 8-10 st
3 ägg
4 msk sötströ
1 dl grädde
1 dl kesella
50 g smör
4 msk kokosmjöl
1 dl mandelmjöl
3 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 pkt (0,5g) saffran
(russin)

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och sötströ fluffigt, gärna 5 minuter. Tillsätt grädde, kesella och smält smör och vispa runt med elvispen tills det blandats helt. Blanda de torra ingredienserna i en skål och tillsätt dem sedan till äggblandningen. Vispa tills det är ordentligt blandat. Låt svälla ca 5 minuter. Forma sedan lussekatterna. Blöt händerna med kallt vatten innan du rullar dem så fastnar de inte i händerna. Sätt dit russin om du önskar det. Grädda i ugn i ca 15 minuter.

Kolhydratinnehållet i hela satsen blir 20 g vilket ger 2 g kolhydrater om du gör 10 st.

2 kommentarer:

  1. Mums!
    Det var länge sedan jag gjorde Lussekatter, kanske får fixa det nu till Lucia.

    SvaraRadera
  2. Ja, vad passar inte bättre än en lussebulle i dessa tider :-) Hoppas du tycker om dem om du bestämmer dig för att baka.

    SvaraRadera