torsdag 2 april 2015

Citronpaj

Här i södra Småland är det påsklov denna vecka. Jag och barnen är lediga vilket är väldigt skönt. Dock hade min flicka feber i början på veckan och idag fick min pojk feber. Blir till att ta det lugnt och mysa hemma. Ute haglar det stora hagel, riktigt aprilväder.

Har precis gjort en dubbel sats med The Bröd (av alla äggvitor som blev över efter pajen) som jag har i ugnen och tänkte även försöka få ihop lite fröknäckebröd senare idag. Hinner nog det innan det är dags att åka till Blåkulla ;-)

När jag hade mina jobbarkompisar här i tisdags så bjöd jag på en citronpaj där originalreceptet kommer från 56kilo. Receptet fanns även med i nya tidningen matkärlek. Där hade de gjort småpajer av receptet men då jag inte har så många små pajformar fick det bli en stor. I receptet från matkärlek står det att det blir 4-5 småpajer men jag kan inte tänka mig att man kan äta så stora bitar. Jag fick ut 10 bitar på min paj och de bitarna var precis lagom.

Jag gjorde en halv sats ett par dagar innan för att testa så den var god. Använde då ekologiska citroner som är sötare och mildare i smaken. När jag sen skulle handla till den andra pajen var de ekologiska citronerna slut så fick ta vanliga. Det blev inte lika bra, pajen blev lite för sur och inte alls så mild som den första jag gjorde. Så jag rekommenderar er verkligen att använda ekologiska!



Recept citronpaj - 10 bitar
PAJDEG
3,5 dl mandelmjöl
50 g smör
1 msk fiberhusk
1 msk sötning
1 krm salt
2 äggulor
2 msk grädde

Gör så här: Blanda mandelmjöl och smör i en matberedare (går att använda elvisp eller stavmixer också). Lägg i de övriga ingredienserna och mixa/blanda tills det blir en deg som går att forma till en boll. Lägg i plastfolie i kylen i minst 30 minuter. Sätt sedan ugnen på 175 grader. Tryck ut degen i en pajform (den behöver inte smörjas innan) Jag tryckte bara ut den en liten bit upp på kanten för att inte få några brända kanter. Då täcker fyllningen kanten och man slipper det. Förgrädda botten i 7-8 minuter och ta ut. Höj då värmen på ugnen till 200 grader.

FYLLNING
3 ekologiska citroner
1-1,5 dl sötning
3 ägg
3 äggulor
250 g mascarpone
sukrin melis till garnering

Gör så här: Riv citronzest från citronerna. Var noga med så det vita inte kommer med. Pressa sedan citronerna så du får ut ca 1,5 dl citronsaft. Blanda zest och citronsaften i en skål med sötningen. Blanda så sötningen löser sig. Blanda försiktigt ner ett ägg och en äggula i taget och tillsätt sedan mascarponen. Kör med stavmixer så det blir en slät smet. Häll fyllningen i pajskalet och grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Ta ut och låt stå så den stelnar till ordentligt. Skär i bitar och pudra med sukrin melis innan servering.


Kolhydratinnehållet blir 4,7 g kh per bit om den delas i 10 bitar

2 kommentarer:

  1. Hvor mye karbohydrater er det i denne?

    Kristine

    SvaraRadera
  2. Hej Kristine
    Räknade precis ut kolhydrathalten i citronpajen och om du delar den i 10 bitar blir det 4,7 g kh per bit.

    Hälsningar Jennie

    SvaraRadera