Liten sockerskola

Det här med socker och sötningsmedel är en djungel. Det finns mängder med olika sockerarter, enkla och sammansatta, sötningsmedel med och utan energi. Man märker även livsmedel med sockerfritt hit och osötat dit, inte konstigt folk blir förvirrade. Jag tänkte jag skulle ge en enkel beskrivning av de vanligast förekommande sockerarterna och sötningsmedlen.



Sockerarter
Kolhydraterna i maten består av olika sockerarter. Sockerarterna är i sin tur indelade i enkla sockerarter (monosackarider) och sammansatta sockerarter (disackarider).

Enkla sockerarter

Glukos
Glukos (glykos, druvsocker, dextros) är en enkel sockerart och den vanligaste monosackariden. Den finns i fri form främst i frukt, bär och grönsaker men ingår också i många sammansatta sockerarter.

Fruktos
Fruktos kallas ibland fruktsocker och förekommer också i fri form i många livsmedel, framför allt i frukt men också i bär, grönsaker och honung. Fruktos är den sötaste av alla naturliga sockerarter. Medan glukos kan tas upp av musklerna och andra vävnader kan fruktos bara tas upp av levern. Fruktos omvandlas till glukos i levern.

Maltodextrin
Maltodextrin är rena kolhydrater skapade av stärkelse som brutits ner i mindre delar. Maltodextrin är en mycket lätt, vit, kristalliknande och smaklös substans.
Maltodextrin används främst som fyllnadsmedel i sötningsmedel. Det tas upp mycket snabbt av kroppen, detta gör att man ofta använder det i olika sportdrycker.

Sammansatta sockerarter

Laktos
Laktos består av glukos och galaktos och förekommer i mjölk från däggdjur. Komjölk innehåller 2,9-5,3 procent och humanmjölk 4,0-8,3 procent . Mjölksyrabakterier omvandlar laktos till mjölksyra när mjölk surnar.

Maltos
Maltos förekommer sparsamt i våra livsmedel men finns i malt som används vid bryggning av öl.

Sackaros
Sackaros består av glukos och fruktos. Vårt vanliga socker består nästan till 100 procent av sackaros. När sackaros sönderdelas får man en blandning av fruktos och glukos som kallas invertsocker. Invertsocker finns naturligt i honung.

Glukossirap
Glukossirap eller majssirap  är en trögflytande sockerlösning som man framställer ur majsstärkelse, ris, vete, potatis eller annan stärkelserik råvara. Glukossirap består av olika sockerarter, främst glukos och maltos


Stärkelse
Stärkelse består av sammanfogade glukosmolekyler och finns framförallt i spannmålsprodukter, potatis och ris.




Sötningsmedel med mindre energi (lite till måttlig påverkan på blodsockret)

E 420 Sorbitol
Sorbitol utvinner man ur vanligt druvsocker (glukos). Det ger halva energitillskottet av glukos och därmed mindre blodsockerhöjning. Har en viss laxerande verkan vid större intag.

E 421 Mannitol
Mannitol utvinner man ur fruktsocker (fruktos). Har en viss laxerande verkan vid större intag.

E 953 Isomalt
Isomalt utvinner man ur vanligt socker (sackaros). Har en viss laxerande verkan vid större intag.

E 965 Maltitol
Maltitol utvinner man ur maltos (tex. korn). Har en viss laxerande verkan vid större intag.

E 966 Laktitol

Laktitol utvinner man ur laktos (mjölkprodukter). Har en viss laxerande verkan vid större intag.

E 967 Xylitol
Xylitol är ett naturligt sötningsmedel som framställs från björk.

E 968 Erytritol (Sukrin)
Den sockeralkohol som påverkar blodsockret minst, har inte samma laxerande effekt som många andra sockeralkoholer då den tas upp i tunntarmen istället för i tjocktarmen.


Sötningsmedel, energifria (som knappast påverkar blodsockret)

E 950 Acesulfam-K
Acesulfam K är ett syntetiskt sötningsmedel, är ca 150 gånger sötare än vanligt socker (sackaros). Vanligt i olika lightprodukter, drycker mm.

E 951 Aspartam
Aspartam är uppbyggda av de två aminosyrorna fenylalanin och asparaginsyra, är ca 200 gånger sötare än vanligt socker (sackaros). Vanligt i olika lightprodukter, lågkaloriprodukter, drycker mm.


E 954 Sackarin
Sackarin är ett syntetiskt sötningsmedel, är ca 300 - 700 gånger sötare än vanligt socker (sackaros). Det är det starkaste sötningsmedlet och kombineras ibland med aspartam.

E 955 Sukralos
Sukralos är ett modifierat socker (baserat på sackaros) som är cirka 600 gånger sötare än socker. Ämnet tas delvis upp i kroppen och utsöndras snabbt utan att brytas ner. Sukralos ger därför ingen energi och påverkar inte heller blodsockernivån.

E 960 Stevia
Stevia är en ört från Paraguay. Stevia är godkänt att använda i Europa som tillsats. Stevia är 300 gånger sötare än socker. Stevia innehåller steviolglykosider som utvinns ur örtens blad på kemisk väg, det är osäkert hur kroppen kan ta upp detta ämne.



  

Hur märker man livsmedel?

Sockerfri, utan socker: innehåller inte någon sockerart, varken tillsatt eller naturlig, kan däremot innehålla sötningsmedel, ett exempel är lightläsk.

Utan vanligt socker: innehåller inte sackaros (vanligt socker) men ofta någon annan sockerart eller sötningsmedel, exempel är kakor med fruktos eller sorbitol.

Osockrad, socker ej tillsatt: ingen sockerart är tillsatt men produkten kan innehålla natruliga sockerarter eller sötningsmedel, som till exempel juice. 

Osötad: inget ämne med söt smak är tillsatt, däremot finns livsmedlets eget socker kvar, exempel är juice och konserverad frukt.


Light, lätt eller lättsockrat: för att använda denna beteckning krävs att sockermängden sänks med minst en fjärdedel jämfört med motsvarande "normalprodukt". Sockermängden är alltså helt beroende på vilken "normalprodukt" man utgått ifrån, exempel är lättdryck och sylt med mindre socker än originalet.







  


 





 
 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar