torsdag 30 oktober 2014

Blomkålsgratäng

Blomkål är verkligen användbart på så många sätt i matlagning. Jag gillar att ugnsrosta eller woka den men det är verkligen supergod att använda i gratänger. I dag gjorde jag en variant av en blomkålsgratäng som jag gjort tidigare. Sist använde jag bacon i men denna gången valde jag skinka.




 Recept blomkålsgratäng med skinka: 2 port
1 litet eller ½ stort blomkålshuvud
100 g skinka
8 färska championer
1 dl crème fraiche
1 dl grädde
½ dl vatten
1 tsk sambal oelek
smör
salt, umamikrydda
1 dl riven ost

Gör så här:
Dela blomkålen i buketter och koka den tills den blir halvmjuk. Skiva svampen och skinkan och stek i smör. Häll sedan på CF, grädde och vatten. Smaksätt med sambal oelek, salt och umami. Låt koka ihop ca 10 minuter. Lägg blomkålen i en smord ugnsfast form och häll skinksåsen över. Strö över den rivna osten och sätt in i ugnen, 200 grader ca 10-15 minuter eller tills osten fått fin färg. Servera med en grönsallad.

onsdag 29 oktober 2014

Grekisk yoghurt

Grekisk yoghurt tycker jag är fantastiskt gott. Den här från Arla i 1 liters förpackning tycker jag är perfekt. 6 % fetthalt så kanske inte den fetaste men ack så god. Jag brukar ha med yoghurt till frukosten på jobbet. Antingen med lite bär eller med endast lite kanel. Finns säkert en mängd olika varianter på smaksättning och alla hittar väl sin favorit. Lite vaniljpulver tillsammans med hallon blir en god kombination.

Grekisk yoghurt från Arla med 6 % fett


måndag 27 oktober 2014

Köttfärssås med smörslungad vitkål

Det var inte igår som jag uppdaterade bloggen och det kommer nog inte bli så ofta som det var tidigare då jag ofta uppdaterade flera gånger om dagen. Det räcker liksom inte tiden till. Men något inlägg i veckan kan väl vara rimligt? I alla fall, när är det höstlov för barnen och jag har ett par dagars semester. Idag blev det spagetti och köttfärssås till barnen och köttfärssås med smörslungad vitkål till mig.




Smörslungad vitkål är riktigt gott och enkelt och snabbt att göra. Hyvla vitkål med en osthyvel. Stek det sedan på medelstark värme i rikligt med smör. Salta efter behag. Låt steka 3-5 minuter och sedan har du ett perfekt pastasubstitut.

lördag 19 april 2014

Campingliv

Vi har det härligt här på Hagöns camping. Barnen har hittat kompisar och vädret har varit kanon hela dagen och e säger att det ska bli lika fint imorgon. Imorgon eftermiddag är det dock dags att bege sig hem eftersom jag jobbar på måndag.
Till frukost idag blev det fröknäcke och turkisk yoghurt och ikväll har vi grillat kotletter och revben. Till det blev det sallad och smörstekta champinjoner och ett par olika sorters bearnaisesås. Det får bli lite enkelt när man är på camping, det är det som är så himla härligt.


torsdag 17 april 2014

Minisemester

Imorgon åker vi iväg en tur med husvagnen, det ska bli så härligt, vi hoppas naturligtvis på sol och värme. Jag hoppas jag får iväg något blogginlägg även på denna tripp.

Hur ska ni fira påsk?

Kort från förra sommaren

onsdag 16 april 2014

Hallonmousse

Idag är det världens bästa Hannes födelsedag, hela 7 år blir han idag. Solen skiner och det gjorde den för 7 år sedan också. Ikväll blir det kalas med hela tjocka släkten. Hannes har bestämt att vi ska bjuda på tacos och det förslaget nappade jag på ;-)

Igår kväll slängde jag ihop en hallonmousse som jag hittat receptet på här. Riktigt gott. Skulle säkert gå ner som frukost också :-)

Hallonmousse


Lyxa till det genom att riva mörk, sockerfri choklad över
Recept hallonmousse - 1 portion
30 g hallon
25 g philadelphia (eller annan naturell färskost)
1 msk sötströ
3/4 dl vispgrädde

Gör så här: Mosa hallonen till puré. Blanda hallonen med sötströ och philadelphia. Häll sedan på grädden och vispa tills det blir tjockt och krämigt. Häll upp och ställ kallt en stund innan servering. Lyxa till det och ha lite riven mörk, sockerfri choklad över.

Kolhydratinnehållet blir 4,5 g kolhydrater per portion


tisdag 15 april 2014

LCHF - småkakor

Idag är jag ledig och vädret är härligt, lite kallt men soligt och fint. Har suttit ute på altanen med en kopp kaffe och bara njutit. Jag och Lykke har planterat lite olika grönsaker i pallkragar i trädgården. Får se hur det utvecklar sig.

Fick för mig att prova på att baka småkakor, hittade ett recept här som verkar vara ett grundrecept som många utgår från. Det var helt ok men kan tyvärr inte jämföras med "vanliga" kakor, barnen tyckte i alla fall att de var goda och har snart ätit upp allihop.

Jag valde att dela degen i 2 delar och göra den ena med hackad choklad och den andra som syltkakor.

Syltkakor och kakor med hackad choklad


Den enda som blev över att fotografera efter att barnen smakat ;-)
Recept LCHF - småkakor - 15 stycken
3 dl mandelmjöl
3 msk kokosnötsmjöl
3/4 dl sukrin
1 msk vispgrädde
1 msk vatten
1 ägg
1 tsk bakpulver
1 krm vanliljpulver

20 g mörk choklad (sockerfri)
1 msk sockerfri sylt

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser och rör sedan ner ägg, vatten och grädde och knåda samman till en deg. Dela degen i två delar. Den ena delen ska bli syltkakor och den andra kakor med hackad choklad. Degen till syltkakor rullar du i små bollar (jag fick 7 st) som jag sedan gjorde en grop i och lade en liten klick sylt i. Hacka sedan chokladen och blanda ner i den kvarvarande degen. Rulla till en rulle och skär i 8 lika stora bitar. Lägg på bakplåtspapper och grädda i ugnen i 8-10 minuter.

Kolhydratinnehållet blir 1 g kolhydrater per kaka


Praktiskt med hjälp när man ska plantera 

måndag 14 april 2014

LCHF - Fröknäcke

Nu är vi inne i påskveckan. En långhelg väntar, i alla fall för många. Jag är ledig tre dagar i helgen och vi funderar då på att åka ut en tur med husvagnen. Hur härligt är inte det? Det ska bli soligt och varmt, i alla fall om man får tro smhi.

Igår kväll gjorde jag Fröknäckebröd igen, denna gången efter ett annat recept, lite egenkomponerat, så som jag brukar göra ;-) Detta var sååå gott, helt underbart. MEN... ett varningens ord, gör inte som jag gjorde, ät fyra knäckebrödsrutor på en gång för då får ni ont i magen!

Ingredienser till knäckebrödet

Frösmeten utplattad på en plåt och delad i rutor

Nygräddade

Underbart goda med bregott och ost
Recept Fröknäcke - 20 rutor
1 ½ dl solroskärnor
1 ½ dl sesamfrön
1 dl linfrön
½ dl ljust psyllium
1 msk fiberhusk
½ dl olja
2 ½ dl kokande vatten
1 tsk salt

Gör så här: Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla torra ingredienser. Koka upp vattnet och tillsätt oljan, häll det sen över fröblandningen och rör runt ordentligt. Häll upp på bakplåtspapper direkt och bred ut det över hela plåten, jag använde en slickepott och tryckte ut den med. Dela i 20 rutor och grädda sedan i ugnen i 45 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt gå på eftervärme i 30 minuter. Ta ut och bryt i bitar.

Kolhydratinnehållet blir 0,8 g kolhydrater per fröknäckeruta

Igår var jag och Lykke ute i blåsten på eftermiddagen och ordnade med påskris. Herre gud vad det blåste! Påskriset kom på plats i alla fall och står kvar ännu.

Påskris ute

Påskris inne

söndag 13 april 2014

Köttfärsgratäng

Att komma på middagar kan vara väldigt svårt. Det blir så lätt att man gör samma om och om igen, man liksom fastnar i att inte behöva tänka och anstränga sig så mycket. Jag tänker ofta att jag ska planera i förväg vad vi ska äta för middagar under veckan så jag kan handla hem allt och kunna variera maten mer men det blir inte riktigt så, inte alls faktiskt...

För det mesta handlar jag lite på känsla och sedan får jag ta det jag har i kylen och frysen och försöka knåpa ihop en middag. Likadant var det idag. Hade köttfärs i kylen som jag behövde använda upp och egentligen inte så mycket annat skoj men det blev middag idag också, Köttfärsgratäng. Håll till godo :-)

Alla ingredienser i formen, redo för ugnen


Köttfärsgratäng med machésallad


Recept köttfärsgratäng - 4 portioner
600 g köttfärs
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
smör
1 msk tomatpuré
salt, peppar, paprikapulver, umami (eller de kryddor du gillar)
3 ägg
2 dl grädde
1 dl crème fraiche
3 dl riven ost

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Hacka lök och vitlök och stek i smör. Tillsätt köttfärsen och stek den klar och krydda med tomatpuré och kryddor. Häll i en smord gratängform. Vispa samman ägg, grädde och crème fraiche och hälften av osten och häll över köttfärsen. Strö över resterande ost. Grädda i 20-25 minuter. Servera med sallad.

Kolhydratinnehållet blir ca 4 g kolhydrater per portion

LCHF - korvbröd

Jag har letat runt lite efter ett bra recept på LCHF - korvbröd men inte hittat något som jag känt för att testa då jag önskat ett bröd utan nötmjöl i så jag tänkte att jag testar att göra ett på fröer istället. Det blev riktigt lyckat och jag kommer absolut göra det fler gånger.

LCHF - korvbröd

Baconlindad korv med bröd och räksallad
Recept LCHF- korvbröd - tre stycken korvbröd
½ dl skalade sesamfrön
½ dl pofiber
1 tsk bakpulver
1 msk fiberhusk
1 dl crème fraiche
15 g smält smör
1 ägg
½ krm salt

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Mixa sesamfröna till mjöl och blanda med övriga torra ingredienser. Tillsätt crème fraiche, ägg och smält smör och rör runt ordentligt. Låt svälla några minuter och forma sedan till 3 st korvbröd. Ta gärna lite vatten på händerna så blir det mycket lättare. Grädda i 12-15 minuter.

Kolhydratinnehållet blir drygt 2 g kolhydrater per korvbröd